Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.

Johan Lopez Stipendiet

Vi minns vi vår kamrat, som LUGI’s egen ’Rocky’, inte bara en klippa på judomattan utan också en som bidrog till att skapa en härliga känsla av glädje och kamratskap i klubben, något som fortfarande är  LUGI-judos kännetecken. 1971 började Johan som 13-åring träna judo i LUGI. 

 

Efter en tid i Örebro återvände Johan till Lund och blev som junior bl.a nordisk mästare medan han som senior samlade SM tecken på rad. Från 1977 fram till 1984 höll han så gott som en permanent plats i det svenska judolandslaget. En 9:e plats på VM 1981 i Moskva, rankar många som hans främsta placering. Efter avslutad karriär fungerade Johan som ledare och tränare på Bollhuset i Lund.

 

Johan Lopez Minnesfond bildades av Lugi Judo den 14 mars 1990 för att hedra minnet av Johan och hans insatser för svensk och lundensisk judo. Ändamålet är att uppmuntra någon ledare eller aktiv inom Lugi judoklubb. Från och med 2016 är stipendet på 8000 kr och stipendiaten utses av styrelsen och delas ut på den årliga höstfesten. Men det är fritt fram för alla medlemmar att lämna namnförslag på kandidater, där vi naturligtvis vill ha en liten motivering.


De tre huvudsakliga kriterierna (som vägs in lika) för att få stipendiet kan vara:

  • en ledare/tränare som gjort betydande insatser för klubben
  • eller/och en tävlingsjudoka som utmärkts sig speciellt på tävlingsmattan
  • eller/och en person som på andra sätt gjort betydande insatser vid klubbens events och arrangemang
Stipendiater
Johan Lopez Stipendiets vandringspris "Kampen" av Tommy Bremberg

1990

Anders Kristiansson

2005

Erik Östergren

1991

Michel Grant

2006

Muffa Hermansson & Göran Håkansson

1992

Christer Strandberg

2007

Eva Johansson

1993

Niclas Winkvist

2008

Gabriella Lundh

1994

Eddy Åberg

2009

Mia Hermansson

1995

Alexander Lidgren

2010

Lotta Westenius

1996

Johan Evenäs

2011

Hannes Westenius

1997

Bertil Ström

2012

Jari Sassi

1998

Csaba Szilagyi

2013

Kristiina Pekkola

1999

Martin Hedenberg

2014

Auli Bamberg & Hjalmar Hult

2000

Martin Wojcik & Kristina Strutz

2015

Johan Henningsson

2001

Fredrik Hansen

2016

Daniél Legraf

2002

Claes-Göran Svensson-Grönlund

2017 

Karl Baker & Nicole von Rost Biedron 

2003

Jonas Sandström

2018

Bo Malmborg

2004

Andreas Ericsson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till minne av Csaba Szilagyi
1976-04-04 – 2018-12-22

Csaba kom till Lund som en smal gänglig yngling med sina föräldrar i början på 90-talet och blev snabbt en mycket omtyckt medlem i LUGI Judoklubb, där han flitigt tränade och blev en fantastisk bra representant för judosporten. Han var en duktig judoutövare och samtidigt ett föredöme för andra ungdomar, där sporten kännetecknas av ömsesidig respekt, ödmjukhet och vänskap. Csaba hade inte bara de här fina egenskaperna i överflöd, utan han ville också lära sig så mycket han bara kunde och tog sig framgångsrikt fram på tävlingsmattan. Han kom ända till landslagsnivå och så småningom tog han också över ledarskapet som huvudtränare i klubben LUGI Judo och drev klubbens stora evenemang i flera år. Hans ödmjuka framtoning i kombination med att vara ganska tuff och hård på mattan, gjorde att han blev respekterad och omtyckt av alla som träffade honom, även hans värsta konkurrenter.


Csaba utbildade sig senare till polis och tjänstgjorde många år i Skåne, för att sedan flytta uppåt landet och bodde i Östersund de sista 8 åren. Han blev allvarligt sjuk för ca 5 år sedan och kunde därefter inte jobba heltid, och fick av den svenska sjukvården en behandling som inte visade sig vara tillräcklig. Eftersom han är en vinnarskalle, samt att hustrun Malin som också är verksam polis, har dessutom tidigare sköterskeutbildning och de tillsammans började dra i trådarna som ledde till att Csaba kunde få vård utomlands. Detta ledde också till att han så småningom mådde bättre. Det blev många behandlingsresor fram och tillbaka till Paris och till slut sade kroppen ifrån när läget blev för hopplöst och Csaba somnade in sen kväll fredagen 21 december 2018, dagen före hans och Malins bröllopsdag.


Det skulle behövas mycket mer utrymme att redogöra för Csabas liv och hans insatser inom judosporten där han under åren fick en mängd utmärkelser och hedersuppdrag.  Han var en stor, varmhjärtad, generös, ödmjuk envis hårding, som aldrig gav upp. Han visade en sällsynt kampvilja och envishet både på judomattan och i själva livet. Han satte sig aldrig främst, utan gjorde ofta mycket jobb på sidan, utan att dra till sig uppmärksamhet eller själv förväntade att få vara i rampljuset. Det var då han kände att han kände att man hade lyckats.


Csaba var en stor människa och verklig vän. Tack för alla fina åren vi fick med dig. Tankarna går till närmast anhöriga dottern Evelina, hustru Malin och hans föräldrar Lazlo och Katalin.


Michel Grant 

 
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK
LUGI JUDO EVENTS
SPONSORER
JUDOLÄNKAR